TENS

Transkutana Električna Nevro Stimulacija je ena izmed oblik elektrostimulacije, s katero preko površinskih elektrod vplivamo na zaznavanje bolečine. TENS je neivazivna metoda brez stranskih učinkov. Električni impulzi nizke jakosti preprečijo prenos bolečinskih dražljajev do možganov in zvišajo produkcijo endorfinov, ki so telesu lastna protibolečinska substanca. Lahko se uporablja za zmanjšanje akutne ali kronične bolečine. Še posebej ga priporočamo takrat, ko je bolečina tako močna, da zahteva zdravljenje z zdravili, saj lahko zmanjša količino potrebnih zdravil. Glede na naravo in mesto bolečine določimo nastavitve parametrov stimulacije ter položaj in število elektrod. TENS podobno kot zdravila proti bolečinam učinkuje začasno, običajno nekaj ur.

TENS je kontraindiciran pri bolnikih s srčnim spodbujevalnikom. Previdnost je potrebna tudi pri bolnikih, ki imajo moten občutek za dotik na področju, ki ga želimo stimulirati. Previdnost je potrebna pri uporabi TENS-a v prvih treh mesecih nosečnosti ter pri poškodovanem limfnem sistemu.

Kako izvajamo terapijo TENS? 
Elektrode za TENS namestimo direktno na boleče področje ali pa na ključne točke po poteku kožnega živca, ki oživčuje prizadeto področje. Izberemo vrsto stimulacije. Z uravnavanjem jakosti poiščemo prijeten občutek mravlinčenja. Med terapijo postopno zvišujemo jakost, tako, da je občutek mravlinčenja ves čas enak. Za zmanjšanje bolečine je potrebno od 30 do 60 minut terapije. Pri močnih bolečinah se priporoča uporaba TENS-a večkrat dnevno. Običajno je potrebno 5 do 10 terapij, da pride do izboljšanje stanja.